Llegenda de les Valentes Dones

Ses Valentes Dones de Can Tamany

Conta la llegenda que les germanes Catalina i Francisca Casasnoves vivien a les cases de can Tamany, que es troben prop del camí per on van passar els pirates. Un estol de pirates s’hi va dirigir amb la intenció de saquejar-les, però les dues germanes van matar el primer moro que va entrar per la porta i el van llançar per la finestra.

Les germanes Casesnoves són representades cada any per dues al·lotes de Sóller per les festes de la Fira i el Firó.

Cal mencionar que Francisca i Catalina Casesnoves no tenien el luxe com el que actualment van vestides, podem dir que les valentes dones tenien una situació econòmica bastant precària. En aquell moment les germanes visqueren mals moments, no sols pel desembarcament de les tropes sarraïnes, sinó perquè fou una època de penúries, repressions i privacions.

Elles nasqueren després de les Germanies, a conseqüència de les quals l’emperador Carles V va dur a terme una forta repressió, que va durar més de 35 anys i va tenir unes repercussions a nivell socio-economico-demogràfic molt fortes. A més si han d’afegir les conseqüències de les constants guerres que duia a terme Felip II contra els Països Baixos.

Es desconeixen les qualitats de les nostres Valentes Dones, però sabem que eren unes al·lotes joves, què es dedicaven al treball agrícola i es suposa que eren analfabetes, ja que en aquella època sols uns pocs privilegiats sabien llegir i escriure. Les seves terres i casa, encara existents no eren molt grans, a més van tenir més problemes per mantenir-les després de l’atac sarraí, ja que el seu germà Joan va morir en la lluita. De la seva vida posterior, sabem segur que Catalina va quedar fadrina i no es sap exactament si Francisca es va casar. Catalina va patir greus problemes econòmics, foren tan greus que a la seva vellesa va haver de subhastar públicament la seva roba per fer front al pagament de deutes per talles o contribucions.

No fan falta més explicacions per adonar-se’n de l’estat socioeconòmic d’aquella gent i no creien que les Valentes Dones de Can Tamany segles més tard serien representades per joves amb rics vestits i joies d’or.

Llegenda de les Valentes Dones

Author Melicotó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *