La revetlla de Tots Sants és coneguda com la Nit de les Ànimes, ja que hi ha la creença que és en aquesta data quan les ànimes dels avantpassats tornen a la llar on han viscut. Per això , a Mallorca, era costum encendre espelmes i altres llums de flama, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com les carabasses, que s’acostumaven a decorar i que es col·locaven a la porta de la casa, a les habitacions o a la cuina perquè les animetes trobessin el camí. També s’encenia el foc de la llar perquè s’escalfassin, s’obrien les portes, es posava un plat més a taula parada pel difunt, i fins i tot es deixava un llit preparat i calent per si volia colgar-se, amb el cobertor obert.
Més informació i documentació: http://mallorcaliteraria.cat/literatura/index.php?i=ca&s=tradicionari


Descarrega’t el pòster.
Descarrega’t el colorejable.
Descarrega’t el colorejable.
Descarrega’t el retallable.
Descarrega’t el colorejable.

Activitats en família que es poden fer aquests dies.

Fanals de carabassa
Trobareu infinites possibilitats de donar personalitat a les carabasses, naps i melons. Cal separar el capcucurull i buidar-los amb cura. Llavors, fer-los talls a mode d’ulls i boca. En acabar, posau a dins un ciri encès, i ja teniu a punt el fanal!

Preparam rosaris
És una pràctica ben divertida i adequada per reforçar la motricitat fina dels infants. Cal posar fil a l’agulla i anar enfilant tots els caramels, bombons, llepolies, fruites i dolços que vulgueu. Podeu recobrir cada element amb celofà de diferents colors, perquè quedi més vistós. No oblideu posar una bona patena al mig, que pot ser una moneda de xocolata, una galeta o qualsevol altre element que vos agradi.

Tots a la cuina! Panellets, bunyols, arrops i castanyes
Ajuntar-nos a la cuina per preparar els dolços de la festa és una bona ocasió per compartir els rituals en família. Trobareu moltes receptes de panellets i bunyols. També podeu provar d’elaborar un dels antics arrops, per apariar amb els bunyols de forat. A la foganya, torrar moniatos i castanyes.

Contam històries de por
Les rondalles ens ofereixen moltes opcions per abordar el tema de la mort i de la por, i compartir l’estona amb els més petits de la casa. Us suggerim les rondalles “La cova de na Joana” i “La por de Mancor”, històries de bruixes i misteris molt adients per l’esperit fantasmagòric d’aquests dies. I sense dubte també “En Pere Poca-Por”.

Rituals compartits

Capta de llepolies
Actualment s’ha estès el costum de fer la ronda per les cases del veïnatge amb disfresses terrorífiques. És un ritual del Halloween anglosaxó, que s’ha expandit a través de la globalització. Però ni la capta de llepolies ni les processons carnavalesques no són alienes a tradicions autòctones més antigues. Això sí: ni “truco”, ni “trato”! Trick or treat?” es podría traduir com “Broma o Regal?” o també “Paga o plora”. Els infants demanen rebre confits (regal) però si a la casa no n’hi donen, poden fer-hi alguna entremaliadura (broma).

Altar i jocs de les animetes
La celebració de la Nit de les Ànimes ens permet oferir als infants dinàmiques per participar de la memòria dels éssers estimats que han mort i aproximar-se al misteri de la mort de manera afectiva. Escenificar el desig de rebre la visita de les ànimes aquella nit ni és res macabre, sinó que es pot viure en família de manera il·lusionant, de la mateixa manera que es fomenta l’esperit dels Reis d’Orient o la rata de les dents –elements misteriosos que generen inquietud i alhora desig als menuts.
Per altra banda, us proposam el Joc de les Animetes. Engrescau els infants a col·locar espelmes per marcar el camí cap a la casa: a les escales, devora les finestres. Poden ser ciris dins dels fanals de carabassa prèviament preparats. I ajudau-los a escampar castanyes per diferents indrets de la casa. A l’endemà al matí, les ànimes que els hagin visitat hauran deixat panellets i altres dolços en agraïment per les castanyes.


Visita al cementiri i altres activitats
Entorn a la data de Tots Sants els cementiris mostren les millor gales, atesa l’ofrena floral que hom fa a les tombes dels seus difunts. Pot ser un bon moment per visitar-lo en família, i gaudir de descobrir un indret ple de mostres d’afecte i recordatori. Consultau la programació d’activitats, ja que sovint s’hi organitzen rutes guiades.

Author Melicotó

Comments (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *