“PER NA BET I SA MARE”.
Realment, d’on ve aquesta frase?

Segons l’historiador Gaspar Valero, ve del any 1598, quan a Palma es varen crear els bàndols dels Canamunts i Canavalls. I tot va venir per mor de una historia d’amor molt similar a la de Romeo i Julieta i els Capuletos i Montescos.

Va ocórrer que un jovenet pertanyent a la noblesa mallorquina de la família Rossiñol, en Nicolau Rossiñol, que vivien a la part baixa de ciutat (Canavall), es va enamorar de la també noble Elisabet (Bet) Anglada de 17 anys, família que vivien en la part alta (Canamunt). La família Anglada i més exactament la mare de na Bet va rebutjar les pretensions del jove, cosa que va caure molt malament a Nicolau i també a la seva família. Que es creuen aquest estufats que en Nicolauet es massa poc per na Bet ? -degueren pensar o qualque cosa semblant-.

Com es varen sentir el seu honor ofès, els Rossiñols reaccionaren molt malament i varen començar a posar en dubte a través de la gent l’honor de na Bet per humil·liarla. La salsa pel drama ja estava servida. La mare de na Bet -que devia ser de pinyol vermell- va muntar en còlera i més encesa que un misto va voler donar un escarment a aquets maleïts mentiders que varen posar en entredit a la seva fieta. Va enviar a dotze dels seus familiars i amics a donar-lis un bon escarment.
Amagats a la escala de la Seu, varen esperar que passes qualque Canavall per foter-li una bona pallissa.

Aquell vespre el grup del clan Anglada va atacar per sorpresa a vuit membres de la família Rossiñol que davallaven per la escala i va HAVER-HI PER NA BET I SA MARE, segons contava la gent que va presenciar l’escena, per que dels cops varen passar a les armes amb el resultat que dos Canavalls varen morir en la refrega.
Alló va ser el detonant de una lluita entre els dos bàndols que va durar gairebé setanta anys!, provocant l’implicació d’amics i familiars i el traspàs al bandolerisme d’aquells que eren perseguits per la justícia per haver comés qualque assassinat.

Idò ja ho sabem…Dels Canamunts i Canavalls l’història té per contar anècdotes per Na Bet i sa mare.

Font

 

Author Melicotó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *